Een blikvanger
Tevreden over...
Doelen economie, middenstand & toerisme:
- Opstellen van een investeringsplan voor het verbeteren van voorzieningen en het onderhoud van alle trekpleisters zoals Kinderboerderij Pietersheim, Burchtruïne, het mooiste dorp van Vlaanderen Oud-Rekem, …
- Belonen van plaatselijk winkelen in een gezelliger centrum met minder leegstand.
- Inzetten op de ontwikkeling van economische gebieden en het aantrekken van bedrijven voor een hogere tewerkstelling.
Uitgebreide visie
TOERISME
De afgelopen jaren is er weinig geïnvesteerd in toerisme, wat de sector verlamde. Cd&v plus wil de economische opbrengsten verhogen door toplocaties zoals het Nationaal Park Hoge Kempen, Oud-Rekem, Waterburcht Pietersheim en de Kinderboerderij beter te faciliteren en te onderhouden. Er moet een langetermijninvesteringsplan komen met duidelijke prioriteiten.
Oud-Rekem heeft zijn glans verloren. Het bezoekerscentrum werd verkocht, net als het Kasteel Pietersheim, waardoor het niet meer toegankelijk is voor de Lanakenaar en toeristen. Het huidige beleid mist het principe van goed huisvaderschap, met slecht onderhouden monumenten en een gebrek aan toeristische beleving. Cd&v plus wil een actiever gebruik van de Waterburcht en de burchtruïne. Onze inwoners moeten toerist zijn in eigen gemeente, zij moeten dus ook kunnen genieten van de gecreëerde meerwaarde en goed onderhouden toeristische trekpleisters. Er dient nu dan ook maximaal te worden ingezet op de uitbouw van deze infrastructuur en de aantrekking voor bezoekers zowel vanuit Vlaanderen als daarbuiten.
Kernpunten voor cd&v plus:
- Investeringsplan toerisme: Beter onderhoud van infrastructuur zoals zitbanken en infopanelen.
- Promotie van Oud-Rekem en Waterburcht: Inhoudelijke updates en betere promotie in toeristische media.
- Kinderboerderij rehabilitatie: Terugbrengen van dieren en educatie, renovatie van ‘Het Huis van Lotte en Giel’, dit moet opnieuw een paradepaardje worden. Ook het cafetaria moet opnieuw kansen krijgen, zodat bezoekers hier kunnen blijven genieten van een hapje en een drankje.
- Installatie van een afspuitpunt voor mountainbikes op de kinderboerderij.
- Nationaal Park moet toegankelijk blijven voor mens en dier. Van ons mogen de dennenbossen vervangen worden met inheemse boomsoorten. Niet meer bossen, maar betere bossen.
- De waterhuishouding rond en in park Pietersheim moet opnieuw gemonitord worden. Parkings, voet– en fietspaden mogen niet onderwater komen te staan. Herstellingen en onderhoud moeten hier omhoog.
- Conciërge op Kinderboerderij: Aanstellen van inwonend personeel of een vrijwilliger voor veiligheid, dierenverzorging en toezicht.
MIDDENSTAND/ONDERNEMINGEN
In de afgelopen drie jaar is het aantal inwoners dat in Lanaken zelf winkelt met 10% afgenomen. Ooit was het winkelcentrum van Lanaken een levendige plek die ook klanten uit de buurgemeenten trok. Destijds was Lanaken ’the place to be’ om te winkelen, met een bloeiend handelscentrum. De komst van retailwinkels in Smeermaas en recentelijk ook in Rekem heeft echter veel klanten weggehaald uit het centrum. Het gewijzigde circulatieplan voor Lanaken Centrum heeft daarbij niet het gewenste effect gehad; het winkelend publiek heeft er zijn weg niet in gevonden. De optimistische visie van het huidige beleid bleek misplaatst, wat leidde tot leegstand op de ene locatie en stilstaand verkeer op andere plekken.
Tijd voor een nieuwe aanpak, in overleg met Unizo Lanaken, de ondernemers en de klanten.
Hoewel dit geen eenvoudige oefening is, geloven we dat er, met een open blik en de bereidheid om alle mogelijkheden te verkennen, zeker commerciële toekomst is voor het centrum. In geval van leegstand kunnen tijdelijke invullingen, zoals pop-up winkels, worden overwogen, altijd in overleg met de handelaars.
Cd&v plus neemt de voorstellen van Unizo integraal op in dit programma:
- De gemeente ontwikkelt een efficiënte dienstverlening en een doordacht communicatiebeleid op maat van onze ondernemers.
- Ondernemers worden betrokken als stakeholders bij de opmaak van het circulatie- en parkeerbeleid.
- We streven naar een eerlijke en stabiele fiscaliteit voor onze ondernemers.
- Lokale ondernemers krijgen de kans om deel te nemen aan overheidsopdrachten, en de gemeente doet lokaal aankopen.
- We streven naar een gezelliger en beter onderhouden centrum, waarin toekomstige handels- en horecazaken maximale overlevingskansen krijgen.
Voor Oud-Rekem willen we eveneens een horecaplan uitrollen om de lokale horeca te ondersteunen en te stimuleren.
Aanpassingen aan subsidiereglementen: De subsidiereglementen voor lokale ondernemers dienen herzien te worden om beter aan te sluiten bij hun behoeften en de huidige marktontwikkelingen.
ECONOMIE/INDUSTRIE
Werkzaamheidsgraad:
- Vlaanderen: 75,2%
- Limburg: 73%
- Lanaken: 67,1% (met Sappi open)
- Recht op werk: Cd&v plus wil Lanaken aantrekkelijk maken voor investeerders om werkgelegenheid te stimuleren en welvaart te waarborgen. Het zal de drijvende motor moeten worden om verdere creatie van werkgelegenheid voor de burgers en om de welvaart in onze gemeente te blijven garanderen.
- Financiële druk: Onze burgemeester stelde in mei 2022: “onze financiën staan onder druk doordat Lanakense bedrijven zwaar hebben geïnvesteerd – gelukkig, want zo verzekeren zij jobs en welvaart voor onze inwoners en dat juichen we zeker toe! – maar de bijhorende belastingvrijstellingen betekenen een aderlating van meer dan 1 miljoen euro per jaar voor onze gemeentekas.”
Hoe is het mogelijk dat de burgemeester zijn eigen beslissingen in vraag stelt. Eenkele voorbeelden van hoe het niet moet:
- Sluiting Sappi: De sluiting van Sappi was een financiële klap voor Lanaken. Er was geen adequate reactie van de gemeente, wat leidde tot ontevredenheid onder de werknemers.
- Group De Ceuster: Dit bedrijf kondigde in april 2021 aan dat het in 2024 operationeel zou zijn met 50 tot 85 nieuwe banen. Echter, er is nog steeds niets gerealiseerd. Betere afspraken zijn nodig voor een sneller beleid.
- Goederenspoor en Albertterminal: Deze mislukte investering van 11.200.000 euro heeft nog steeds geen succes opgeleverd. Het voorstel is om deze ruimte nu te ontwikkelen voor kleine ondernemingen om inkomsten en werkgelegenheid te genereren.
- Albertknoop: Lanaken heeft veel industriële ruimte maar heeft behoefte aan betere beslissingen. . Cd&v plus wil ook mogelijkheden bieden om sectoren aan te trekken die een duurzame toekomst bieden aan de Lanakenaren. Hiervoor hebben we een geschikte ambtenaar en beleidsmensen nodig die zich hiervoor dubbel plooien.
- Geen grote bedrijven aangetrokken: In 18 jaar van Blauw-Rood-Groen beleid is er geen enkel groot bedrijf naar Lanaken gekomen. Een blik naar de buurgemeenten kan inspirerend zijn.
- Tewerkstellingsinitiatieven voor jongeren: Cd&v plus wil jongeren ondersteunen door arbeidsattitudes positief te ontwikkelen, competenties uit jeugd- en vrijwilligerswerk te erkennen, voldoende stageplaatsen te bieden en succesvolle projecten uit te breiden. Het gemeentebestuur moet hierin een voortrekkersrol spelen.
Ons Industriepark vandaag, op verschillende percelen leegstand en verloedering.
FINANCIEEL
Cd&v plus is ervan overtuigd dat door het toepassen van een strikt financieel beleid met continue budgetcontrole en een voorzichtige meerjarenplanning het mogelijk moet zijn om ook in de toekomst de belastingen zo laag mogelijk te houden. Dankzij doordachte investeringen, goede personeelsspreiding en het maximaal benutten van subsidies, moeten we er in slagen om heel wat te verwezenlijken zonder de financiële druk op onze inwoners en bedrijven te verhogen. Het blijven zoeken naar nieuwe financieringsmogelijkheden binnen Limburg, Vlaanderen, België en Europa zijn dan ook essentieel.
- Sneller aantrekken van nieuwe ondernemingen is een must.
- Ontwikkelen van zone spoorterminal
- Uitgeven van dienstverlening of zelf organiseren of uitvoeren
In tijden dat er minder geld voorhanden is (verdwijning Sappi) is het nog meer van belang aan wat je het geld gaat besteden. Slechte beslissingen kunnen best altijd, maar dienen zeker nu vermeden worden.