Een duurzame thuis
Tevreden over...
Doelen wonen, milieu en patrimonium:
- Streven naar leefbare dorpen door doelen voorop te stellen op lange termijn op basis van een doordacht uitvoeringsplan.
- Investeren in duurzame projecten zoals laadpalen, zonnepanelen, ledverlichting en compensatie voor de veelbesproken Limburg.net factuur.
- Onderhouden van wegen, stoepen, fietspaden en patrimonium aan de hand van uitvoerbare onderhoudsplannen.
Uitgebreide visie
WONEN EN RUIMTELIJKE ORDENING
In het centrum van Lanaken is de woonontwikkeling de laatste jaren vooral geconcentreerd op appartementen wat automatisch een aantrekkelijke woonvorm is voor alleenstaanden, koppels zonder kinderen en senioren. De verdere verdichting van het centrum moet in evenwicht blijven met de ruimte die mensen nodig hebben om te leven, te ontmoeten en te ontspannen. Daarom moeten we niet alles willen volbouwen. Open ruimtes moeten blijven om de woonkwaliteit te bewaren. We willen ook niet alles de hoogte in zien gaan. Niet de gebouwen, noch de prijzen. In de deelgemeenten moeten we de centra zeker niet belasten met mastodonten van gebouwen. Niet teveel hoogbouw zoals in Smeermaas en Neerharen. Maar cd&v plus wil dat de centra van de deelgemeenten geen verstedelijkt uitzicht krijgen.
Respect voor duurzaamheid en met voldoende bouwmogelijkheden voor kwaliteitsvol hergebruik van woningen in de oudste straten van Lanaken en van onze deelgemeenten moeten aantrekkelijker gemaakt worden. Kortom renovatiewerken van woningen. Informeren en subsidiëren omtrent deze vorm van verfraaien van woningen, is een belangrijk standpunt om achteruitgang in het straatbeeld tegen te gaan. Cd&v plus wil de contractuele afspraken met het Energiehuis Limburg in het kader van verbouwbegeleiding nog intenser maken.
De gemeente Lanaken kocht voor 4,6 miljoen euro de sites van de Sint-Vincentius Middenschool en het Technisch Instituut Sparrendal om er enerzijds een centrumpark met wonen, kantoren en ruimte voor kinderen te ontwikkelen en anderzijds wonen in de natuur te realiseren, volgens de huidige meerderheid (Gemeenteraad aug. 2023). Cd&v plus vindt dat op de locatie in het centrum geen kantoren moeten ontwikkeld worden. Eerst het centrum opwaarderen en proberen te zorgen voor minder leegstand. Daarnaast willen wij aangeven dat de site in het centrum niet zo groot is om de verwachtingen zo hoog te leggen. Eind 2024 zouden volgens de planning de bestemmingsplannen moeten afgerond zijn. Vooraleer de gronden op de markt te brengen stelt cd&v plus voor om hieromtrent uitvoerig en breed te participeren. De huidige referentiebeelden zijn in ieder geval niet realistisch. Naast gezonde woonomgevingen willen we ook groene, bereikbare, voldoende open en ruime woonentiteiten creëren.
Wonen aantrekkelijk maken, betekent ook aandacht hebben voor aantrekkelijke architectuur en ruimtelijke ordening. Daarbij moet een moeilijk evenwicht gevonden worden tussen architecturale pareltjes, efficiënt, betaalbaar en duurzaam bouwen, gewenste ruimtelijke ordening en kansen op een positief buurtleven. Heeft men de juiste keuze gemaakt voor de invulling van de vroegere site sporthal Veldwezelt? Ook hier dringt een nieuwe participatieronde zich op.
Voor senioren is er in het verleden enkel ontwikkeling geweest in Lanaken centrum, de serviceflats, de woonzorgcentra (rusthuizen), de uitbouw van het dienstencentrum. De komende jaren dienen hier verder acties in ondernomen, gezien de vergrijzing of moeten we ook in de deelgemeenten zorgen voor uitbouw van moderne assistentiewoningen en een aangepast aanbod voor plaatselijke senioren? Een studie naar haalbaarheid en betaalbaarheid dringt zich op. Een woonzorgzone is in de eerste plaats een gewone woonwijk met een evenwichtige mix van bewoners. Wanneer men zorgbehoevend wordt, kan men er blijven wonen doordat er een verhoogd en op elkaar afgestemd aanbod is van zorg- en dienstverlening. Komen sites ‘Sparrendal’, ‘sporthal Veldwezelt’ of ‘gemeentehuis Neerharen’ en andere hiervoor in aanmerking? Voor cd&v plus moet het in ieder geval onderzocht worden.
De voorkeur van (jonge) gezinnen gaat nog steeds naar een grondgebonden woning met een tuin in een rustige omgeving, in de nabijheid van voorzieningen. Hiervoor is ruimte nodig, betaalbare ruimte. En deze ruimte is beperkt. Cd&v plus kiest eveneens voor nieuwe ontwikkelingen die kleinschaliger, inbreidingsgericht en gemixt (sociale huur, sociale koop, private woningen) zijn. Niet alles kan volgebouwd worden, open ruimten moeten blijven bestaan.
Het woonbeleidsplan en het lokaal woonoverleg zijn daarom belangrijke instrumenten om dit waar te maken. Strategische planning in een ruim samenwerkingsverband met alle actoren, daar gaat het om.
Cd&v plus wil geen vergunningen afleveren voor gebouwen waar we blijven zitten met stoepen van minder dan 50 cm breed. Daar worden dan nog eens verkeersborden op geplaatst of nutteloze invaliden tegels geplaatst.
Als vergunningverlenende overheid zijn immers alle aspecten van belang: architectuur, mobiliteit, energiezuinigheid, woonomgeving, ….. Elke (ver)bouwheer is gebaat bij duidelijke en objectieve beslissingen. De burger heeft recht op een klantvriendelijke benadering wat een snelle en accurate dienstverlening veronderstelt maar ook een communicatie waarbij de burger/klant uitgelegd wordt waarom iets niet kan of mag.
Wij willen de dienst ruimtelijke ordening laten werken in 2 lijnen. Één lijn voor de woningen, appartementen en kleine aangiften en één lijn voor bouwaanvragen van ondernemers, middenstand, …
Bouwvergunningen en de regelgeving gelden voor iedereen. Ook voor de gemeente! Al te vaak worden door het huidige beleid de regels niet nageleefd.
Het reglement omtrent leegstand dient herschreven te worden. Er zijn teveel eigenaars die aan de hand van allerlei kneepjes het reglement omzeilen.
ONDERHOUD PATRIMONIUM
Het onderhoud van wegen, stoepen, fietspaden en patrimonium (zoals banken, afbakeningen, doorgangen, drainages en beken) moet aanzienlijk verbeterd worden. Er is behoefte aan meer aandacht voor de kleine zaken die onze inwoners belangrijk vinden.
Onze kerkhoven kunnen meer vergroening gebruiken. Hier is nog veel werk te doen.
Kerkhoven nu
Onze visie voor de kerkhoven: meer vergroening.
DUURZAAMHEID/MILIEU
79 % van onze bevolking vindt dat er voldoende groen is in de buurt. Helemaal niet zo gek aangezien Lanaken voor 40 % uit groen bestaat. Cd&v plus wil dit groen behouden en wil waar het kan ook klimaatbomen aanplanten zoals bv. langs het fietspad Montaignehof/Kounterstraat (foto). Maar de waanzinnige groenkeuzes van de voorbije jaren voor gigantisch veel geld, die zijn er voor ons teveel aan.
- Daalbroekstraat: 1.300.000 euro
- Voedselbos: 300.000 euro
- Poelen kamsalamander: 23.000 euro
- Wonderbosje zonder onderhoud in Gellik: 20.000 euro
- Ontgroening aan het gemeentehuis graffiti project: 30.000 euro
- Aanplant klimaatbomen Heirstraat Rekem
Cd&v plus is voorstander van bosomvorming om te werken aan veerkrachtige bossen.
Isolatie blijft een van de beste middelen om het energieverbruik te doen dalen. Dit is niet enkel goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. De inwoners worden gestimuleerd om te isoleren door bewustmakingscampagnes. De gemeente moet zelf het goede voorbeeld geven.
Om de geluidsoverlast van de glasbollen te verminderen, willen we een proefproject met verdiepte glasbollen uitproberen. Hierbij wordt de glasbol in de grond gestoken, met een inwerppunt op heuphoogte. (foto)
Hemelwater- en droogteplan voor Lanaken: ja, maar! De voorgestelde oplossingen van het huidige beleid zullen niet zorgen dat bepaalde huizen geen last meer hebben van wateroverlast. Het idee dat alle regenwater ondergronds via rioleringen afgevoerd kan worden is een illusie. De beslissingen om op bepaalde plaatsen te laten bouwen, niet voldoende hoogte aan te houden, kelders wel of niet te bouwen, enz. Dat zijn beslissingen die de gemeente moet nemen. Voorbeelden als nieuwe appartementen in de Broekstraat of in de Bessemerstraat kampen steeds met wateroverlast. De aanpalende straten aan de ring (Putstraat) kampen voortdurend met water. Woonwijken in het laagste gebied van Lanaken of in watergevoelige gebieden (Heikantstraat, Waterstraat, …) kampen vanzelfsprekend met wateroverlast bij de minste hevige regenbuien. Woonwijken in Neerharen en Rekem of straten zoals Jasmijnstraat, Azaleastraat, Verbindingslaan, Rozenstraat, Eburonenlaan, Sterrenlaan, Zonnelaan, Fazantenlaan, Vijversdreef, Eekhoornlaan en omgeving Oude God, waar de minste of verkeerde verhardingen aanwezig zijn kampen met de grootste problemen.
In onze gemeente weet men blijkbaar niet dat water naar het laagste punt loopt. Of dat de natuur ook een geschiedenis heeft. Denk hier maar aan de heraanleg van de riolering op de Henri Dunantstraat, waar het wegdek al driemaal terug werd open gelegd. En als je dan bij de gemeente gaat aankloppen is het steeds de schuld van anderen. Dan wordt er verwezen naar Fluvius, Aquafin, De provincie of de Vlaamse Waterweg. De oplossingen die worden voorgesteld door de gemeente zijn ontoereikend. Een planning om de verouderde rioleringen te vervangen dient opgemaakt en gecommuniceerd te worden met de bevolking. (foto’s)
Cd&v plus ondersteunt de actie verwijderen en gratis afvoeren van asbest en wil de huidige 400 kg groenafval verhogen naar 1.000 kg.
HUISVUILOPHALING EN BELASTINGEN
- Tevredenheid over huisvuilophaling is gedaald van 88% naar 71% in drie jaar.
De overheveling van het containerpark aan en de hiermee samenhangende ‘directe inning’ door Limburg.net is een indirecte belastingverhoging van 1.070.000 euro of minstens 107 euro per gezin in Lanaken. Het bestuur is zich hiervan bewust, maar voorziet slechts een kleine compensatie van 160.000 euro via AGB gezinnen. Daarom vroeg cd&v plus een volledige compensatie van 1.070.000 euro hetzij via een verlaging van de personenbelasting, hetzij via een volledige aanpassing van de belasting AGB gezinnen. Het amendement werd door de huidige meerderheid (Open VLD-Vooruit-Groen) verworpen.
Graag willen wij hierop terugkomen en een compensatie voor iedereen uitwerken.
DIERENWELZIJN
Dieren hebben een positief effect op mensen. Ze spelen vaak een belangrijke rol bij de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, geven mensen een goed gevoel en zijn meestal aangenaam gezelschap. Maar een dier in huis halen, brengt ook verplichtingen met zich mee.
Cd&v plus volgt vanzelfsprekend de dierenwelzijnswetgeving, waarbij de gemeente verantwoordelijk wordt gesteld voor de opvang van rondzwervende dieren op hun grondgebied. Dit opvangplan is een gecoördineerde aanpak waarbij wij als gemeente aangesloten zijn bij een erkend dierenasiel. Inwoners uit aangesloten gemeenten kunnen gratis in het dierenasiel terecht met gevonden honden of katten. Onze gemeente is ook verplicht een kattenplan te hebben. Ondersteunen van de gemeenten in hun wettelijke verplichting om een zwerfkattenaanpak te voeren – voorzien van aangepaste materialen voor het correct en efficiënt uitvoeren van de aanpak zal een blijvende rol zijn van de gemeente Lanaken. Hierbij is het belangrijk dat dit voor langere termijn gebudgetteerd wordt om zo het aantal zwerfkatten op zijn minst op hetzelfde aantal te houden en het liefst te verminderen.
Kinderen of andere mensen zijn vaak onvoldoende vertrouwd met signalen van een dier als het zich in het nauw gedreven voelt. Bijt- en krabincidenten zijn daar spijtig genoeg vaak de gevolgen van. Cd&v plus wil meer aandacht besteden en aandacht geven aan het sensibiliseren en informeren van kinderen en andere inwoners wat betreft hun omgang met honden en katten. Wij willen dat de Lanakense scholen educatie voorzien voor een betere omgang met dieren. Ondersteuning van het goede hondenbaasjes schoolproject. Gratis lespakketten omtrent hond en kat voor kleuterscholen en basisscholen zijn hiervoor bestaande middelen. Heel wat dierenleed is het gevolg van misvattingen of gebrek aan ervaring en inzicht. Hoewel dieren vaak een positieve invloed hebben op mensen en beide partijen een goede start nemen … loopt het soms toch nog mis. Correct omgaan met dieren kun je leren. Je begint er best zo vroeg mogelijk mee.
Agressieve bijtincidenten en loslopende honden zijn op het openbaar domein niet welkom. Hiertegen dient opgetreden te worden door de gemeentelijke diensten.
Dieren en vuurwerk
De negatieve gevolgen van vuurwerk zijn duidelijk. Het gebruik ervan vormt een risico voor de openbare veiligheid, de gezondheid en het milieu, maar ook voor het welzijn van dieren, zowel huisdieren als wilde dieren. Hoewel vuurwerk voor sommigen een traditie en een feestelijke gelegenheid is, betekenen die plotse en felle ontploffingen angst en stress voor dieren. Om ervoor te zorgen dat de festiviteiten geen drama worden – wat nog elk jaar het geval is als dieren zoek raken, gewond raken of dood worden aangetroffen – vraagt cd&v plus éénmaal per jaar (van oud naar nieuw) een gemeentelijke festiviteit op te zetten met een alternatief voor vuurwerk, zoals videomapping, geluids- en lichtshows of shows met drones, enz.
Bestrijding van ratten en muizen. Cd&v plus wil dat de focus ligt op preventie, zoals het vermijden van voedselresten en rondslingerend materiaal dat als nest- en schuilplaats kan gebruikt worden. Niet in alle gevallen moet immers gegrepen worden naar bestrijdingsmiddelen. Ook mogen niet alle soorten muizen bestreden worden. Wanneer bestrijding dan toch noodzakelijk is, dan moet je als gemeente die methoden gebruiken of aanbieden worden die nevenvangsten zo veel mogelijk vermijden en een snelle dood veroorzaken. Meer diervriendelijke alternatieven zijn klemmen en elektrocutievallen. Een goede klem doodt een muis of rat onmiddellijk of zeer snel.
Dieren (zoogdieren en pluimvee) die buiten gehouden worden moeten voor cd&v plus steeds beschikken over natuurlijke of kunstmatige beschutting. Wij willen de pachters of grondeigenaars hierbij ondersteunen door gratis schaduwbomen aan te bieden. Voor paarden is nu al wettelijk voorzien dat ze over een schuilhok of natuurlijke beschutting moeten beschikken in het geval ze niet kunnen opgestald worden. Het permanent opstallen van dieren moet wel worden vermeden.
Hondenweiden
Cd&v plus vindt dat een hondenweide moet gezien worden als extra en niet als enige dagelijkse beweging van de hond. Op deze manier vermijdt men incidenten en kan de hond op een rustige manier zijn ding doen. Nog te weinig mensen weten hoe ze een hondenweide moeten gebruiken. De locatie is vaak de belangrijkste en enige factor waar rekening mee gehouden wordt. Investeren in een mooie hondenweide middenin de stad zonder een duidelijk reglement schiet het doel voorbij. Gebruik het bos, de landbouwzones of het park voor een goede wandeling met de hond en respecteer de leiband en het opruimen van de uitwerpselen is eveneens het standpunt van onze partij.
Wij vinden dat we met de kinderboerderij een voorbeeldfunctie kunnen neerzetten voor het dierenwelzijn in lokale besturen. Bv. in de knuffelweide moet er altijd begeleiding aanwezig zijn.
Cd&v plus zal deze punten opnemen in het gemeentelijk beleidsplan.